2009. november 20., péntek

Szüntessük meg a Jobbikot!


A Jobbik megszüntetésről tárgyalna az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a parlamenti pártok elnökeivel, az illetékes minisztériumok vezetőivel, valamint a kormányfővel; ezen kívül társadalmi összefogást sürget az utóbbi időben tapasztalt cigányellenes megnyilvánulások megfékezésére.

 Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a Jobbik feloszlatását kezdeményezi – közölte csütörtökön Kozák János, az ÖCO általános elnökhelyettese a szervezet Dohány utcai székházában tartott sajtótájékoztatón.

A júniusi EP-választásokon a „cigánybűnözés” elleni harcot is zászlajára tűző radikális Jobbik csaknem tizenöt százalékot ért el és három mandátumot szerzett, míg a Kolompár Orbán, jelenlegi OCÖ elnök vezette Magyarországi Cigányok Fóruma (MCF) Roma Összefogás Párt az utolsó helyen, alig fél százalékos szavazataránnyal végzett.

Kozák elmondta: az OCÖ a cigányság megsemmisítésére létrejött Jobbik feloszlatását kívánja elérni, ennek érdekében találkozót kért a parlamenti pártok elnökeitől, az igazságügyi és rendészeti minisztertől, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztertől, és külön a kormányfőtől. Hozzátette: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, úgy következő lépésként a köztársasági elnökhöz, majd az illetékes nemzetközi fórumokhoz fordulnak panasszal. Hangsúlyozta: a Jobbiknak nincs helye egy demokratikus jogállamban, mert programja alkotmányellenes, képviselői – és hívei – pedig szélsőséges, uszító eszméket hirdetnek, „cigánybűnözésről”, „élősködőkről” beszélnek, holott csupán bűnbakot keresnek, magyarázatul az ország problémáira.

Ez utóbbiról az elnökhelyettes azt mondta: az olcsó népszerűség elérése érdekében könnyű „közös ellenségként” feltüntetni a kiszolgáltatott roma közösséget. Ahogy arról a Roma Sajtóközpont (RSK) korábban beszámolt, a Jobbik szombaton lakossági fórumot szervezett Sajóbábonyban, aminek folyományaként vasárnap estére pattanásig feszült, polgárháborús helyzet alakult ki a városban: csaknem száz Jobbik-szimpatizáns és gárdista érkezett a településre, miután híre ment, hogy a romák „megütöttek” egy boltos asszonyt – akiről később kiderült, hogy szocialista képviselőként is tevékenykedik –, és betörték egy Jobbik-szimpatizáns autójának ablakait.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdai, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: pártját semmilyen felelősség nem terheli a hétvégi incidensért, mert nem a Jobbik és szimpatizánsai provokálnak, hanem „valakik tudatosan szítják és hergelik a cigányokat a gárda és a Jobbik ellen” - tudósított a Roma Sajtóközpont (RSK).

Kozák szerint magán a Jobbikon kívül senki sem szítja az ellentéteket; az elnökhelyettes az Új Magyar Gárdát a Jobbik magánhadseregének nevezte, melynek célja a romák provokálása. Kérdésként felvetette: miért létezhet a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda új néven, és minek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a „feketeingesek” fellépésében rejlő valós veszélyt az illetékesek felismerjék, és elfojtsák a mozgalmat?

Kijelentette: társadalmi összefogást sürgetnek a sajóbábonyi (részletek ITT!) és az ország más településein tapasztalható cigányellenes megnyilvánulások ellen, többek közt az edelényi „gumikalapácsos” polgármester és a romák kiszolgálást megtagadó jászalsószentgyörgyi benzinkút-tulajdonos ügye kapcsán.

(Molnár Oszkár edelényi polgármester egy júniusi képviselő-testületi ülésen azt mondta: „a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek (a romák nincsenek megnevezve, valamiért mégis magukra veszik és háborognak. Érdekes…szerk.), hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni" (SIC). Hozzátette: „Utánajártam és igaz: gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön.” Szabó László jászalsószentgyörgyi benzinkút-tulajdonos pedig felhívásban közölte, hogy a továbbiakban nem szolgál ki romákat, amennyiben különböző roma származású személyek nem egyenlítik ki korábbi kifizetetlen tankolásaikból eredő tartozásukat. A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet az ügyben az Egyenlő Bánásmód, illetve a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordult panasszal, bár időközben a benzinkutas írásban megállapodott több Szolnok megyei és térségi roma vezetővel, hogy eláll szándékától.)


168 Óra online   (az eredeti cikk ITT olvasható!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése