2011. június 1., szerda

Áldomás?


„Nem is tudom, mit lehet ezzel kezdeni!
Addig biztosan semmit, amíg nincs alkoholbeteg a családban, akkor pedig végképp nem, ha nem betegségként kezeljük. Inkább legyintünk, vagy kirekesztjük az "alkoholistát"; "söpredék", minek iszik, nem igaz, hogy nem tud lemondani az italról. Ezenkívül, van még millió verzió.
Az én férjem alkohol beteg. Mondom: BETEG. Ahogyan a cukorbeteg, a rákos beteg, stb. Azért említem ezt a kettőt, mert a "rákos" hallatán, talán minden emberben az fogalmazódik meg: menthetetlen, ritka esetben gyógyítható. Pont úgy, mint az alkoholbeteg. Lehet nem túlzás, ha azt mondom "még" a rákos beteg gyógyítására is nagyobb az esély, mint az alkohol betegé.

Ennyi bevezető után rátérek a "nagy felfedezésre". Dohányzom, tudom káros, minden egyes dobozon üzennek is a dohányosoknak. "A dohányzás rákot okoz", "A dohányzás halált okoz" "A dohányzás érszűkületet okoz" és így tovább. Helyes, nagyon helyes, hogy figyelmeztetnek, mert bizony a dohányzás is függőséget okoz. "Megérdemlem" a figyelmeztetést, sőt meg is köszönöm.
Az elmúlt hetekben az alkoholbeteg férjemnek napi rendszerességgel kellett hoznom "bort" (?), most kórházban van, mert eljött az a pillanat, hogy nem jutott alkoholhoz. Ez mit okoz? Epilepsziás rohamot, delírium tremenst, májnagyobbodást (ezzel együtt, az ép máj zsugorodását), májrákot, érszűkületet, hasnyálmirigy gyulladást, elbutulást, depressziót, tudatzavart, skizofréniát, ez csak néhány. 
Most jön a lényeg, mi szerepel a borosüvegen? Mit üzen, mit sugall a fogyasztójának? Mire ösztönzi a vásárlót?

JÓ BARÁT, CIMBORA, CSIKÓS, DÍNOM-DÁNOM, SERKENTŐ, KOCCINTÓS, GONDŰZŐ, PINCE JAVA, ÁLDOMÁS!
S ez utóbbit jobban szemügyre vettem, idilli kép a cimkén, gyönyörű, mint egy festmény: hegyoldal, naplemente, dús levelű szőlősorok… Kívánhatnánk ettől szebbet, jobbat magunknak? S ami benne van, az MÉREG, nem "Áldomás"!

A borhoz semmi köze a kutyulmánynak!* Tessék! Ő kell neked, alkoholbeteg, csak pozitív dolgok történnek veled, ha iszol. Lesz "barátod", "gondod sem lesz", "serkent", "a legjobb amit ihatsz, hiszen a pince java", "vidám leszel", stb.

Ez ellene miért nem szól senki? Ja! Hogy nem kötelező megvenni? Miért lesz valaki alkoholbeteg? Tőlem okosabbak milliószor írtak róla, azért amiért a másik rákos.**

Ha már beteg lett, senki ne merje azt sugallja neki: "az egyedüli a Világon, ez a katyvasz, ami megoldja az összes gondod, problémád". Ez pszichológia ám EMBEREK!
Hát akkor hajrá, jöhet a marihuána és társai a boltok polcaira! Drog-drog, vagy nem?
Nem kell ráírni mást csak annyit, mint a "borra", a hatás is hasonló, és a "végeredmény" is.

A lényeg, hogy azt tudom, mit okoz a dohányzás.
Azt pedig meg is élem, micsoda „jó” hatása van, a "két literes bornak", pedig nem is fogyasztom, "csak" van egy "alkoholbeteg" férjem, aki a mélységek mélységén, még annál is mélyebben jár. Van-e visszaút? Nem tudom a választ.”


Olvasónktól kaptuk, köszönjük!
-----------------------------------------------------------------

S hogy mi lesz a fogyasztójával? Épp annak az ellenkezője, amit a rombolók sugallnak neki a névadással:

Ha Jó Barátot iszol, elkerülnek a barátok. Cimborát iszol, magadra maradsz. Csikóstól kanász se leszel. Koccintós kezedből a pohár is kiesik. Dínom-Dánom vége a verekedés. Gondűzőből halálvágy lesz. Serkentőtől beájulsz. Pincejavától hánynod kell. Áldomástól áldatlan állapotba kerülsz

Jó pénzbevétel az alkohol az államnak… De csak, ha dilettánsok számolnak.


*Ezek, a bornak nevezett készítmények "ipari laboratóriumokban" készülnek, ahol a cukor- , a sav-, és az alkohol-tartalmat mesterségesen biztosítják! Közük a valódi borhoz annyi lehet, mint egyik-másik párizsinak a húshoz. Ez utóbbi azonban kevésbé ártalmas. (a szerk.)

**Genetikai, hajlamosító (nem determináló!) tényezők is szerepet játszhatnak.  (a szerk.)  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése