2011. február 25., péntek

Gulág világ...


Ha meg akarjuk érteni, mi történik körülöttünk, olvassunk Szolzsenyicint! Különösen ma, amikor világszerte a kommunizmus áldozataira emlékezünk!
 
"- Ki az a Szolzsenyicin? - kérdezte tőlem, két fiatal - pedagógus diplomával rendelkező - kollégám?
 - Nem tanultátok?
- Nem tanították! 
- Nem is olvastatok, vagy hallottatok róla?
- Nem!"

 (Ijesztő, pedig 22 éve volt valami rendszerváltozás-féle... Igaz, a tanárokat, még mindig ugyanott, ugyanazok, ugyanabban a szellemben képzik! Lásd még: ITT!)


„A kommunistáknál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem.
Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra – és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára.

A kommunizmus nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így hív: lelkiismeret.

A kommunista eltorzult lélek, egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista. Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása úgy kívánja.”

Alekszander Szolzsenyicin

Ajánlott irodalom: Alekszander Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja
Európa Kiadó Bp. 1989.


1 megjegyzés:

  1. A pedagógus hallgatókat, ugyanabból a társadalmi csoportból veszik föl, mint ezelőtt 20-30-40 évvel...

    Nehogy már valódi értelmiség képezzen kiváló tanárokat! Akkor hogy vezethetnék orruknál fogva a felnövekvő fogyasztókat!?

    VálaszTörlés