2010. február 21., vasárnap

Hol volt Isten akkor?

 

Nem hívő ember kérdése ez: Hol volt Isten akkor, amikor ezek történtek? Ha van Isten, akkor ezt miért engedi meg?...  A hozzá hasonló kérdések tömege, valójában nem istenkeresésről szól, hanem (ön)igazolás keresése az isten tagadására.

Nem hívő emberek előszeretettel kérik számon Istentől, embertársaink által elkövetett bűnöket éppúgy, mint a szélsőséges természeti jelenségeket!

Értem a tagadásukat, bár nem logikus, nincs ok-okozati összefüggés a gondolatmenetükben. Ha hitük szerint nincs Isten, akkor miről beszélnek? Akkor miért őt teszik felelőssé, miért rá, és követőire haragszanak?

 

Isten mindenütt jelenvaló – mondjuk, mi hívek. Ott van a szenvedővel, a beteggel, a haldoklóval, a kétségbeesettel, ahogyan az örvendezővel is.

 

Egy munkatársam kérdezte, a lakók bántalmazásával kapcsolatban: Hol volt Isten akkor, amikor ezek történtek? Meggyőződésem, hogy ott állt, szomorúan nézte… talán ő indított, és indít embereket arra, hogy ne hallgassanak tovább, bármilyen következményekkel is jár.

Ahogyan ő indít bűnösöket is bűnbánatra, bűnvallásra. Többféle bűnbánat létezik, gondoljunk Péter és Júdás történetére. Mindketten elárulták Jézust, majd megbánták. Júdás azonban bánatával nem Istenhez, hanem a felbujtókhoz fordul, akiktől nem kap, - nem kaphat – feloldozást… s végül öngyilkosságba menekül…

 

Mindig van lehetőség a választásra. Igaz, gyakran úgy érezzük, hogy a jó helyett, több rossz közül választhatunk csak.  A legkevésbé rossz felismerésében az segíthet bennünket, hogy abban az igazság lakozik. Az erkölcsileg helyes döntés meghozatala jóra fordíthatja sorsunkat, még akkor is, ha a büntetés elkerülhetetlen.

A Mindenhatóra való fölfele tekintés pedig, esélyt ad kilépni a gyűrűző történések sodrából.

Legyetek hát bátrak!

 

 

3 megjegyzés:

  1. Valóban ott volt Isten, és nézte, hogyan vívódik az ember bűnös és tiszta lelke egymással, míg végül győz a bűn felette.
    De voltak ott olyan emberek is akik lelkében nem a bűn győzedelmeskedett.
    Az ő kálváriájuk folyik most.

    VálaszTörlés
  2. A isten veled van . és csak a rosszakat bünteti.

    VálaszTörlés
  3. Rossz kérdés: Miért pont őt vette el!
    Rossz kérdésre nincs jó válasz... Ezek szerint mást kellett volna választania? Akikért nem kár, mert senki sem sajnálná? Akit senki sem szeret, aki oly magányos? Vagy inkább csak azért, hogy másnak legyen vigasztalhatatlan fájdalma, gyásza?

    Nem igazságos! Persze… Az igazságos, hogy én üdvözülhetek?

    Miért nem a rosszakat viszi el?
    Azért mert Isten nagyon kegyelmes, és tart még a kegyelmi idő... hátha megtérnek és megjobbulnak...
    Isten minél többeket szeretne üdvözíteni!

    Mindig a jók mennek el. Miért?
    Azért, mert ők készen állnak...

    VálaszTörlés