"A tojás után a só is…
1. Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót. A magyar meséknek mindig komoly tanulságuk van!
2. A kecske imádja és nyalogatja a sót, ha teheti, megkeresi..
3. A marhák egészségéhez "marhasót" adnak a jó gazdák a takarmányhoz.
Ugye nem gondoljuk, hogyha az állatoknak szükségük van a sóra, akkor az ember képes nélküle egészségesen élni?
4. A királyok régen ügyeltek rá, hogy az országban, ha csak lehet, legyen egy sóbánya. Ha nem volt, akkor az országnak ügyesen kellett lavíroznia, hogy mindig meg legyen a szükséges mennyiség, hiszen
1. Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót. A magyar meséknek mindig komoly tanulságuk van!
2. A kecske imádja és nyalogatja a sót, ha teheti, megkeresi..
3. A marhák egészségéhez "marhasót" adnak a jó gazdák a takarmányhoz.
Ugye nem gondoljuk, hogyha az állatoknak szükségük van a sóra, akkor az ember képes nélküle egészségesen élni?
4. A királyok régen ügyeltek rá, hogy az országban, ha csak lehet, legyen egy sóbánya. Ha nem volt, akkor az országnak ügyesen kellett lavíroznia, hogy mindig meg legyen a szükséges mennyiség, hiszen
A SÓ AZ ÉLET.
Nagyon nehéz több évtizednyi agresszív agymosást helyretenni.
Nem mennék bele összeesküvés elméletekbe, de sok mindent megmagyaráz, ha a dolgok mögé látunk és nem csak a felszínt nézegetjük.
A krónikus sóhiány először a vesét teszi tönkre szépen csendben, fájdalommentesen. Utána jön a szív és érrendszer, majd a többi szerv, leggyakrabban a II. cukor betegség. A szervezet igyekszik tolerálni egy ideig, ha mi rosszul bánunk vele. Ide sorolom a sok műételt a rengeteg adalékanyaggal, kivont, liofilizált, módosított stb. alkotóelemmel, amivel szervezetünk évtízezredek alatt sem találkozott, így idegenként, ellenségként, feldolgozhatatlanként kezeli. De a só elengedhetetlen az egészséges élethez és nem adjuk meg neki kellő mennyiségben.
A legfrissebb kutatások is bizonyítják, hogy nem
lehet annyira sok sót enni, hogy ez okozzon problémát pl. magas vérnyomást. Ez
egy téveszme. Sajnos nagyon sok orvos sem néz utána a kutatásoknak, csak
elfogadja, amit sulykolnak. Ha elővenné az egyetemi tankönyveit megtalálná
benne, hogy ideális esetben a szervezetben a NaCL (só) és a KCL (kálium) aránya
30:1–hez kell legyen. Intelligens szervezetünk a végsőkig védi az életet, ezért
szinte a halál pillanatáig igyekszik a vérben fenntartani ezt az arány. Nem
véletlen, hogy a Ringer oldat is ezt tartalmazza, illetve - ha jók az
értesüléseim - a legutóbbi időkig, mert 1-2 éve megváltoztatták az arányt
benne, akárcsak a laborleleteknél a tól-ig referencia értéket, ami sajnos igen
rossz irányba viszi el a dolgot. Ideális esetben a szervezetben 142 mol/l kell
legyen a NaCl, azaz a nátriumklorid (só) mennyisége. A legtöbb magyar ember ezzel
sajnos nem "büszkélkedhet" Áldásos" következménye a hibás
reklámnak.
Pedig ha egy egészséges embert, főként kisgyereket megfigyelsz, akit engednek a
szülei úgy étkezni, ahogy ő kívánja, még a paradicsomot is megsózza. Miért is?
Ja, hogy a paradicsomban magas a kálium szint és így helyreáll az egyensúly? Ki
gondol közülünk erre?
Nagyszüleink egyszerűen tudták, hogy ezt
vagy azt így kell enni pl. a paradicsomot sózni kell, a görögdinnyét
zsíroskenyérrel kell enni (a vitaminok egy része zsírban oldódik), a szalonnát
hagymával kell enni (a hagyma rendben tartja a koleszterin szintet) stb.
Nem tudták ők ennek tudományos magyarázatát, csak megszokták gyermekkorban,
hogy mit mivel helyes együtt enni. Éltek is 90 feletti életkort és legtöbbször
"ágyban párnák közt" végelgyengülésben haltak meg (hacsak nem volt
háború pl.).
Hol vagyunk mi ettől, az én korosztályommal (59) tele vannak a rendelők. Alig
vonszolják magukat, súlyos rendszerbetegségekkel küzdenek. Ki gondol rá, hogy
hol rontották el, hol az alap hiba. S ma már így adjuk tovább, beteggé téve
szeretett gyermekeinket, unokáinkat.
Egy magyar korboncnok orvostól
nemrégiben azt olvastam, hogy "amikor kezdtem a pályámat, alig találtam
olyan embert, akinek a veséje beteg lett volna, manapság alig találok
egészségeset.." Ő már csak tudja, ő a legjobb diagnoszta.
Ez teljesen egybevág azzal, hogy a 60-70-es években kezdték el a hadjáratot a
só ellen. Manapság tiszta sóhoz is nehéz hozzájutni. Szinte mindegyikben van
" ami valamilyen káliumszármazékot jelent." S ez gyakran elképesztő
mennyiséget tesz ki, pl. a Horváth Rozi
féle só 30 %-a kálium. Tessék visszanézni, mit írtam, mi a helyes arány a szervezetben?
30:1 az NaCl és a KCl. Így aztán nem csoda, hogy ennyire beteg a magyar ember. Persze még sok oka van, de fizikai
szinten bizony a só hiánynak előkelő
a szerepe. (Összetett kérdés ez, belemehetnénk
egyéni és csoport karmába is.., a helyes útról való letérésre, mely lelki
betegségeket okoz és fizikailag is jelez, de most nem ez a téma.)
Egy saját tapasztalat:
Két éve hideg huzattól lebénult a fél arcom. Több, mint 10 éve nem voltam
orvosnál, de mivel ezzel nem boldogultam az alternatív módszereimmel, kénytelen
voltam elmenni. Úgy megörült nekem, hogy azonnal teljes kivizsgálásra küldött. A
kardiológussal karöltve ki is derítették, hogy magas a vérnyomásom. 150-155
szisztolés értéket mértek, 65-80 közötti diasztolést és 45-56 közötti pulzust. No
az utóbbi kettővel egyáltalán nem foglalkoztak, csak és kizárólag a szisztolés
értékkel. A legfrissebb amerikai kutatások szerint akkor lehet magas vérnyomásról
beszélni, ha a diasztolés érték tartósan 90 fölött van. Nálam szó sem volt
ilyenről. Azonnal kaptam három gyógyszert, melyet"sajnos életem végéig
szedni kell". Mondanom sem kell, hogy mai napig bontatlanul ott van
mindhárom a polcon. Az orvosi kommunikáció hatása alatt szinte zombiként én is kiváltottam.
Jó tapasztalat volt ez arra, hogy sokan miért képtelenek jól működő alternatív
módszert végigvinni..
Tehát végiggondoltam, hogy mit tudok, mit csinálok rosszul, mi a lelki ok, mit
kell változtassak. Régóta halogattam, hogy jobban odafigyeljek a vízivásra és a
sózásra. (Ötven évig éltem sószegény diétán, gyerekkori orvosi tanácsra, azt hiszem
csak a gondolkodásomnak és az egyéb életmódomnak köszönhettem, hogy nem ültem
én is a rendelői folyosón naphosszat.)
A lényeg:
Beosztottam a napi 2,5 liter vizet, és figyeltem rá, hogy amikor idő van,
megigyam. Elhagytam a reggeli édestésztát (túrósbatyu, kakaóscsiga, briós stb.)
és áttértem a vajas, tejfölös vagy gabonakrémes rozskenyérre, melyet alaposan
megsóztam és zöldséggel ettem, vagy rántottával, mivel lakto vega étrendet
követek. 4 hónap alatt a vérnyomásom tartósan beállt 120-130 per 70-80 közé. A
kánikulában is tartom ezt, bár ma már ritkán mérem.
Ebben a hőségben minden negyedik pohár vízbe teszek egy nagy csipetnyi sót és
arra gondolok, hogy levest iszom, így lecsúszik. Muszáj pótolni a kiizzadt sót.
A nyomelemek pótlására pedig a megfelelő zöldség - gyümölcs étrendet javaslom,
amit lehet a nagy melegben nyersen.
Egy angol orvos utána eredt a hirtelen
szívhaláloknak, melyek elsősorban sportolók
között voltak gyakoriak, ill. ennek volt nyoma. Azt találta, hogy minden
esetben, ismétlem minden esetben
felborult a szervezetben a NaCl:KCl arány. Ezek a sportolók (fiatal
felnőttek
és gyerekek) zömében vega étrendet
követtek, sok szóját (a szójában
baromi magas a kálium aránya, mi itt a Kárpát-medencében nem is ettünk szóját,
de még az állatainknak sem adtunk) ettek,
ittak, nagyon keveset sóztak és egy
meccs vagy edzés után szomjukat nem sózott
vízzel, hanem kólával oltották. Emlékezetes az a fiatal magyar focista
esete, aki a feleségével és kicsi gyermekével élt kinn Görögországban és egy
meccs után lenyomott egy flakon kólát, összeesett és meghalt.
Diagnózis: szívmegállás. Nem megyek bele a részletekbe…”
"Az ember legjobb gyógyszere az ember maga. -
Paracelsus*"
Honfitársunk küldte, köszönjük!Levél a FELELET.net szerkesztőinek (kattintson!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése