2013. április 9., kedd

Nekrológ helyett


A volt angol miniszterelnök halálára


Margaret Thatcher sok mindent mondott. Azt is kijelentette, hogy a problémákat mindig a Kontinentális Európa okozta és a bajokat mindig az angolul beszelő világ oldotta meg.
Elfelejtette megemlíteni, hogy a Berlin-Bagdad vasútvonal miatt a britek robbantottak ki az I. világháborút, mert a vasútvonal versenyt teremtett volna a Szuezi csatornának, amit Rotschild báró kölcsönéből Benjamin Disraeli angol (első zsidó származású*) miniszterelnök és az angol vezetés megvásárolt a franciáktól és ami India és az Indiai-óceán felé vezető kereskedelmi, politikai lépésnek, birodalomépítő terjeszkedésnek számított.

Egyszerűen nem bírták elviselni, hogy ezúttal Törökország és Németország együttműködött a korábbi török - angol együttműködés helyett. Gladstone brit miniszterelnök ellenezte a birodalomépítést és fölmondta a Ciprusi egyezményt is, amiben Anglia vállalta, hogy az oroszokkal szemben a Dardanellák és a Boszporusz védelmében a törökök mellett áll ki.

Margaret Thatcher nem pozitív figurája Európának, egészen egyszerűen csak az angol birodalmi hegemóniában volt érdekelt.

Horthyék ezért voltak képtelenek megoldani a Közép - Európára nehezedő nyomást, míg az Angliából Moszkvába távozó Benes eldöntötte a kérdést a szovjetek javára. Benes Londonban megneszelte, hogy az angol politika már hajlik a Közép - Európai rendezésre a háború után és ezt meg akarta előzni. Lépésével 1943 nyarán Sztálin irányába a Teheráni konferencia idején megakadályozta a szövetségesek balkáni partraszállását.

Mi volt ez, ha nem az angol politika teljes kudarca? Máig is ezt kerülgetjük és Margaret T. soha nem volt képes ezzel szembenézni. A német egyesítést pedig ellenezte.

Ronald Reagannek kellett jönnie, hogy a Szovjetunió megdőljön, de őt is majdnem megölték ezért is munkáját nem fejezhette be. Helyette az USA-t baloldali holdkórosok kezdték irányítani. Liberálisok, neokonzervatívok, vörösnyakú redneck-ek. Ennek a levét isszuk napjainkban. Politikai, erkölcsi, gazdasági válságok...

Napjainkban az angol keleti kérdés politika Szíriában robban, ahol az USA folytatja ugyanazt, amit két évszázada az angolok, és a sorba Törökországot próbálják besorolni.

Nem fog menni, amíg Versailles-t el nem törlik és Közép - Európában az angol politika miatt eltaposott magyar kérdést meg nem oldják és a nagyhatalmak ki nem vonulnak a térségből, mint azt Széchenyi akarta 1848 februárjában és amivel Metternich is egyetértett. Nem lesz könnyű.

De a kérdések megkerülhetetlenek, azért is mert Margaret T. ki is mondta, kétszer legyőztük a németeket és megint itt vannak.
Így, ezt nem lehet elintézni.


Geönczeöl Gyula Felvidék


Levél a FELELET.net szerkesztőinek (kattintson!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése