2010. január 27., szerda

Az MTI jelenti



2010. január 26. 00:58

Kiskunhalas: vissza 200 évvel a magyar pszichiátriai betegek ellátásában. Mondjátok emberek: ez már Európa?

Budapest, 2010. január 26, kedd (OS) - Európában, Magyarországon, Kiskunhalason 2010-ben a pszichiátriai betegek Bács-Kiskun Megyei Önkormányzata Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában életre kelt a legrosszabb álom: a betegeket megalázzák és kihasználják, az igazgató kivár, a nyilatkozó ügyésznek prekoncepciója van.

Az intézményben mértékadó források szerint vertek, megaláztak, illetve szexuális játékokra kényszerítettek ápoltakat. Az igazgatónak jelezték a problémát, de változás nem történt. A betegek egymás közötti orális együttlétét a személyzet mutatta be kollégáinak. Előfordult, hogy egy beteget annyira megvertek, hogy maga az elkövető nyilatkozott, hogy egész éjjel imádkozott, nehogy meghaljon, mert baj lesz. A betegeket olyan cselekményekre vették rá, amely a személyzet egy részének szórakozási igényét volt hivatva biztosítani. Elhangzott az is, hogy mindez az intézmény zárt osztályán történt, ami szakmai képtelenség, mivel ilyen részleg pszichiátriai betegotthonban nem létezhet. Az ügyről nyilatkozó ügyész szerint a bizonyítás nem lesz könnyű, mert itt súlyosan személyiségtorzult emberekről van szó. Nem kételkedünk abban, hogy e kijelentésben nincs rossz szándék, de az ember, akiben, mint a törvényesség jelképében bízunk, nem mehet neki az eljárásnak prekoncepcióval, melynek meglétéről tanúbizonyságot tett. Magyarról magyarra lefordítva lényegében azt mondta, hogy ott minden kezelt annyira hülye, hogy egy szavukat sem lehet eleve elhinni. Sőt, előre tudja az ügyész, hogy a bizonyítás nehézkes lesz. Ezek után követeljük, hogy az ügyész ne vehessen részt az eljárásban. A pszichiátriai betegek bántalmazása, a méltánytalan bánásmód, a betegek törvényben előírt döntési szabadsága tiszteletének elmaradása, a felesleges és gyakran káros intézményes kontroll néhány pszichiátriai betegeket kezelő és gondozó egészségügyi és szociális intézményben mindennapos gyakorlat. A kiszolgáltatott betegek gyakran nem mernek panaszt tenni: félnek az intézményben dolgozók retorzióitól. Az ilyen gyakorlat kontrollja nem valósul meg megfelelő színvonalon: a bírói szemlézés gyakorlata formális, a betegek zárt osztályokon fogva tarthatók ügyvédi védelem nélkül, a civil kontroll minimálisan valósul meg, van olyan intézmény, ahová a betegek érdekeit is képviselő civileket nem engedik be. A szociális otthoni ellátásból a gondnokolt betegeknek nincs visszaút, sokszor megvalósul a lakóhelytől távol történő elhelyezés, egyfajta deportálás. 

A modern pszichiátria GYÓGYÍTÁSRA vállalkozik, olyan betegeknél, akik kérik a kezelést. Egyes súlyosabb állapotoknál átmenetileg indokolt lehet a beteg akarata elleni gyógykezelés, de ennek szabályozása nem megfelelő, visszaélésekre adhat okot. A nagy intézményekben a betegek agressziójához hozzájárulhat az embertelen bánásmód. A modern pszichiátria emberséges eszközökkel biztosítja a védelmet, tudatos az intézményes hatásokkal kapcsolatban, súlyt helyez a szakemberek attitűdjére, kommunikációjára, a minőségellenőrzésre. A modern demokratikus jogrendszer pedig súlyt helyez a kiszolgáltatottak védelmére.

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, PÉF



Forrás: MTI


8 megjegyzés:

  1. Talán valakinek utánna kellene már járni, hogy ez a két nőszemély mennyire szavahihető.
    Az egyik számos munkahelyen dolgozott, de sehol sem hosszabították meg a szerződését. A másik pedig már minden osztályt végig járt, de sehol sem tudott normálisan dolgozni. Nem véletlen dobálták össze-vissza.Mi lehet ennek az oka???!!!

    VálaszTörlés
  2. Igazad van! Az egyik rányomul a férfi kollégákra, a másiknak meg a melle a legfontosabb a lakó meg le van ...a. Dolgozni azt nem szeretett. és még volna pofája visszajönni az intézetbe dolgozni. Hát csak jöjjön.

    VálaszTörlés
  3. Igazuk van. Jelenleg nincsen hitelt érdemlő forrásunk. Teszünk azért, hogy biztosak lehessünk a hír valódisága felől, bár a mi szerepünk csak a publikálás. Mi csak közlünk, akárcsak más médiumok.

    VálaszTörlés
  4. Az eszébe jutott valakinek, hogy mi van akkor, ha a két Nő nem mond igazat?Mindenki Őket,s a betegeket sajnálja! Vannak ott ápolók, s ápolónők akik nap nap után bemennek dolgozni havi 80-100ért, s most még ennek is kiteszik Őket!(főleg ha vétlenek, s valószínű, hogy Ők többen vannak!!)Ha valaki dolgozottmár ápolást nyújtó munkakörben az tudja! Nem hiába vannak a számukra is segítők kitalálva,alkalmazva! Szóval én a kollégákat is sajnálom!!

    VálaszTörlés
  5. Az első hozzászolónak!
    Ne keverjük Ok? az, Hogy a dolgozót áthelyezik egyik osztályról a másikra nem mindig a rosszul végzett munka eredménye!
    Volt benne részem rendesen és ugy érzem mindenhol megálltam a helyem.Kérdésemre miért már megint én a válasz annyi volt a szakmai munka megköveteli.Igaz sosem tudtam elfogadni mert legalább 1 év kell ahhoz új osztályon ugy tudjon dolgozni az ápoló ahogy azt a szakmai munka megköveteli. Nem mindegy, hogy meglátjuk a betegen a változást avagy sem mert nem ismerjük eléggé.Szerintem az ápolók akkor tudnak jó munkát végezni ha már több évet lehúztak 1 osztályon és ismerik a lakókat mint a nyitott könyvet.A lakóknak sem mindegy, hogy ismerik az ott dolgozó ápolót, vagy számukra állandóan idegen ápoló van velük.Mint tudjuk a lakók bizalmát hosszú időbe tellik elnyerni.Ez a jó munkavégzés alapja!! Tisztelettel 1 ápoló

    VálaszTörlés
  6. A jan.27. 20.41. bejegyzéshez

    „Vannak ott ápolók, s ápolónők akik nap nap után bemennek dolgozni havi 80-100ért, s most még ennek is kiteszik Őket!(főleg ha vétlenek, s valószínű, hogy Ők többen vannak!!)”

    A megtisztulás minden közösség legelemibb érdeke. Egy esetleges vizsgálatnál csak annak lehet félnivalója, aki érintett az ügyben. Nem hiszem, hogy van olyan tisztességes ápoló, aki ne örülne annak, hogy a kínos, sőt felháborító esetek napvilágra kerüljenek. Nyilván az eljárás macerás lehet, de a végeredmény csak is jót hozhat a becsületes embereknek. A többség keményen dolgozik, tisztelet jár ki érte, de fontos megvédeni is ezt a tisztességet. Nem vállalhatnak közösséget olyan emberekkel, akiknek a tevékenységét elítélik. Ebben az esetben nem beszélhetünk szolidaritásról. Ez pártolás, ami már a bűnügyi kategóriát feszegeti.

    VálaszTörlés
  7. Kedves első hozzászóló!

    Gyes ideje alatt 4 órában dolgoztam 3 hónapot. Ez azt jelenti, hogy 21 napot dolgoztam. És mindig azon az osztályon teljesítettem műszakot, ahol a nyári szabadságok miatt szükség volt a munkámra.Akkor "fregolis voltam". Átlagosan 3 műszak jutott egy osztályra. Ez az oka, hogy több osztályon dolgoztam.

    VálaszTörlés
  8. Szégyen, hogy most is ilyen bagatel dolgokkal vagdalóznak egyesek. Azt, hogy ki hogy gyomul a férfiakra, azt hagyjuk, arra sem érdemes a mondat, hogy különösebb magyarázkodást kapjon válaszként. A cicikkel kapcsolatban ami szép, azt elkell ismerni, hogy szép. Bár aki önmagától is rosszul van a tökör elött, az persze, hogy utál mindenkit, hiszen magával sincs rendben. Már pedig ha önmagamat utálom akkor hogy is segíthetek, értek meg másokat pl ápoltakat.Inkább gondolkodjatok, az írást hagyjátok meg másoknak.
    Üdvözlettel: egy hamarosan visszatérő dolgozó

    VálaszTörlés