2012. január 23., hétfő

Az olajszőkítésről...

.
Hogyan szőkítettek, és miért érte meg?

„Az olajmaffia az általánosan bevett kifejezés szerint az olajszőkítés nevű eljárással nyerte a pénzét. Az eljárás alapja a következő: a kilencvenes évek elején a háztartási tüzelőolaj, avagy HTO olcsóbb – fele, harmadannyi – volt, mint a teljesen azonos összetételű dízelolaj. A két finomított olajféleség árában azért volt nagy különbség Magyarországon, mert a lakosság által fűtésre használt HTO-t az állam dotálta.

Azért, hogy ezt a támogatott olajat ne lehessen autókban használni üzemanyagként, az előállításkor megszínezték egy ferrocén nevű vegyülettel. Ez a vegyület nemcsak színezi a HTO-t, hanem gépjárműben használva a motort is tönkreteszi. A ferrocén (ciklopentadienil-vas) szerkezete erős savval kezelve bomlik, ez pedig a HTO narancsvörös színének elszíntelenedését okozza. A színtelenítéshez vagy szőkítéshez mindössze kénsavra (akkumulátorsav, H2SO4) és néhány nagyméretű tartályra volt szükség. A kezelt HTO így üzemanyagként értékesíthető. A savazás eredményeként az olajban megjelenő bomlástermékek persze ugyanúgy károsították a motort, mint a ferrocén.

A Mol Rt. tájékoztatása szerint 1990. január elsején a gázolaj ára tizenhárom forint harminc fillér, a HTO pedig csak kilenc forint húsz fillér volt. Abban az évben hat alkalommal emelték a dízelolaj árát úgy, hogy közben a HTO ára alig változott, árkülönbözetük több alkalommal is húsz forint felett volt literenként. 1991 januárjában a dízelolaj literenkénti ára harmincegy, a HTO-é pedig csak tizenegy forint. 1992. április elsejével Szabó Iván akkori pénzügyminiszter több nyugati ország példája nyomán elrendelte az olcsóbb tüzelőolaj megkülönböztető színezését. A dízelolaj ára akkor 38 forint volt, a HTO tizennyolc forintba került.

A legnagyobb, 44 forintos árkülönbözet 1994-ben volt, akkor ugyanis a gázolaj év végére hetvenhat forintba, a HTO pedig csak harminckét forintba került. A folyamatosan nyíló árolló megnyitotta az utat a nagyméretű olajszőkítésnek.”


A teljes írás megtekinthető: ITT!

Olvasónk küldte, köszönjük!

.

1 megjegyzés:

  1. Az adatokat 80 évre titkosították... Vajon miért?
    Miért nem született meg már a kétharmados törvénnyel a titkosítások feloldása?

    VálaszTörlés