2010. március 12., péntek

Oktatás, vagy szoktatás


Gondolatok a cigányság felzárkóztatására

Első és legfontosabb út a keresztény misszió. Mivel alapvetően vallásos népről van szó, nem valószínű, hogy nagy ellenállásba ütköznénk. Az ellentétes értékrend megváltoztatása, transzcendentális erőkön keresztül lehet csak esélyes (tulajdon tisztelete, igazmondás, önmérséklet…).

A másik út az értelmes, értékes és hasznos munka örömének elsajátítása, önbecsülés visszaszerzése. Nem árulunk el titkot, hogy nem szorgalmáról ismert népről van szó, legalábbis nem európai értelemben.
Nem jeleskednek a munkához való hozzáállásban, sem annak kivitelezésében, viszont jó a munkabírásuk. Futószalag mellett például kiválóan teljesítenek. Erre kell alapozni. Kedvelik a szabad, kötetlen pályákat, mint a sport, kereskedelem, vendéglátás, szórakoztatás, utazás, alkalmi munkák. Jó irányítás mellett megfelelnek az állami szférában is, főként az erőszakszervezeteknél, mint a katonaság, rendőrség, biztonsági cégek… Velünk ellentétben, könnyen mobilizálhatóak.

A harmadik út az oktatáson és képzésen át vezet.
Az oktatási rendszerünk nem alkalmas egy írásos kultúrával nem rendelkező nép számára. Az integrált oktatás pedig, - reméljük mára már mindenki belátta -, senkinek sem jó… Se a magyar gyereknek, se a cigánynak. (A zsidó-cigány integrált oktatásról nincsenek információk.) Sokáig azt hittem, szándékosan rombolják szét az oktatást, de be kellett látnom, hogy nemcsak erről van szó. Figyelmen kívül hagyni egy kultúrát, és úgy dönteni a sorsáról tudatlanság, nagyfokú felelőtlenség, fennhéjázás, sőt az adott népcsoport semmibe vétele.
Egy etnikum csípőn hordott  gyermeke nem, vagy csak nehezen tanul meg például tájékozódni (mivel nem kúszik-mászik), így nehezen is tanul meg írni, olvasni, főleg idegen nyelven… Meggyőződésem, hogy a közúti balesetek okai mögött is hasonló összefüggések keresendők...
Pedig a cigány gyermekek igen jó adottságúak, csak másban, mint mi magyarok. Olyan ez, mint az IQ-teszt a színesbőrűek között, amiben sorra alulteljesítenek… Mert azt eredetileg fehérbőrű, középosztálybeliek számára irányozták zsinórmértéknek… Ilyesmi történik nálunk, ha iskolaérettségi vizsga elé állítjuk a cigány gyermekeket az óvodában. Rossz mérőeszköz, s irány a kisegítő…

Folyt. köv: ITT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése