2013. november 3., vasárnap

Petíció a székelység önrendelkezéséért




„A székely nép fennkölt menetelése nyomán Dr. Eva Maria Barki Bécsben élő nemzetközi jogász fontos petíciót juttatott el Románia vezetőihez, Traian Basescu államelnökhöz, Victor Ponta miniszterelnökhöz, valamint a román parlament két házához. Tekintettel a petíció jelentőségére sajtószolgálatunk csatoltan továbbítja azt, és alább közli az MVSZ által készített magyar, angol és francia nyelvű fordítását. Kérjük olvasóinkat, hogy juttassák el e dokumentumot minél több magyar és nem magyar címzetthez.”


PETÍCIÓ

Őexcellenciája Traian Basescu, Románia elnökének
Őexcellenciája Victor Ponta, Románia miniszterelnökének
Románia parlamentjének: Képviselő házának és Szenátusának
a bécsi Román Nagykövetség útján


Már 2013. március 10-én is világszerte tüntetések és petíciók mutattak rá az erdélyi székelyek/magyarok még mindig szabályozatlan jogi helyzetére.

A konfliktus megoldása helyett még jelenleg is az államigazgatási egységek megváltoztatása van napirenden, amellyel a több, mint 1000 éve ezen a területen őshonos székelyeket kisebbségi státusba kényszerítik, aminek célja egyértelműen az őket népként megillető jogok súlyos csorbítása és az önazonosságuk megőrzése elleni támadás.

Ez sérti az alábbi nemzetközi jogi normákat:

  • A Párizsi Békekonferencia Kisebbségvédelmi Szerződése a Szövetséges és Társult Főhatalmak és Románia között (1919. december 9.), amelynek megkötései az erdélyi románok 1918. december 1-i Gyulafehérvári Határozataiból következnek.

  • Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Helsinki Záróokmánya

  • Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, különös tekintettel ennek 16. cikkelyére, amely kifejezetten az etnikai összetétel megváltoztatásától szóló tartózkodást tartalmazza.

  • A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 1. cikkelye, a Gazdasági, Szociális és Kulturális Egyezségokmány 1. cikkelye (New York 1966. december 16.)

Mindkét ENSZ Emberjogi Egyezmény 1. cikkelye a népek önrendelkezési jogát mint kötelező jogot – ius cogens tartalmazza (Aureliu Cristescu: The right to self-determination és sokan mások)

A magyar eddig Európa legszerényebb népe volt, és nem csatlakozott a dél-tiroliak, katalánok, baszkok, flamandok és skótok önrendelkezési követeléseihez. De most úgy látszik, hogy véget ért a türelmük. A több száz éves hagyomány szerint meggyújtották az őrtüzeket, ami csak a létüket fenyegető végveszélyben szokott előfordulni.

Ezt az egész régiót destabilizáló konfliktust csak a magyar/székely nép státuszáról szóló  konkrét tárgyalások gyors felvételével lehet megelőzni.


Bécs, 2013. 10. 27.                                                            Szolidaritási Bizottság Erdélyért


A tartalomért felel: Dr. Eva Maria Barki, 1010 Wien, Landhausgasse 4
Tel. 0043 1 535 39 80, Fax: 0043 1 533 88 48, E-mail: barki@lawvie.at


Honfitársunk küldte, köszönjük!


Levél a FELELET.net szerkesztőinek (kattintson!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése