2011. november 4., péntek

A cigányzene se nem cigány, se nem magyar...


A cigányzene művelői

"A kávéházi cigányzenét a cigány népcsoportok közül egészen a legutóbbi időkig kizárólag a magyar cigányok művelték, közülük is elsősorban a városiak. A falusi magyar cigányok között is alakultak bandák, ők azonban a helyi igényekhez alkalmazkodva játszottak és játszanak.
A cigányzenészek által játszott zene Magyarországon nem cigány, és ezért megkülönböztető a cigány népzenétől. Zömében a 19. században keletkezett magyar népies zene (verbunk – magyar nóta – csárdás), amelyekhez tekintélyes mennyiségű nemzetközi szórakoztató zene is társul.
A cigányzene olyan előadó stílust és hangzást képvisel, amit a magyar kultúra részeként az egész világon elismernek, amelyért rengeteg külföldi rajong, hozzátartozik hazánk imázsához. Napjainkban a cigányzenészek körében is jelentős a zenei váltás, gyerekeik mégis, zenei pályára kívánnak lépni. Más műfajban játszanak, és gyakori, hogy külföldön próbálnak szerencsét."

Horváth Jenő (Büki Újság 2011. szeptember 11. - Postaládánkból)


1 megjegyzés:

  1. Olyannyira, a magyar népzene külföldi számára egyenlő a cigány zenével. Sajnálatos. Az pedig már szomorú, amikor a magyar sem tud különbséget tenni a magyar népzene és nóta között, a cigány autentikust pedig nem ismeri. Szomorú példa ez is, hogyan ölték ki a hagyományokat, úgy a magyarok, mint a cigányság többségéből.

    VálaszTörlés