2011. január 29., szombat

„Le a rasszizmussal!”


Idős embereket ölt és rabolt ki egy romabanda


Kegyetlen, időseket fosztogató-gyilkoló, borsodi cigánybanda újabb bűntettére derült fény a napokban. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a hét fős társaság tizenkét ügyét vizsgálja, de nem kizárt, hogy további esetek is a számlájukra írhatók. Miközben az egész ország a romagyilkosok borzalmas tetteire figyelt, a bűnözők – mind rokonok – az ország keleti részén és a fővárosban egyedül élő, idős emberek százait tartotta rettegésben. A társaságot a rendőrség már 2009 tavaszán felszámolta ugyan, de újabb és újabb esetekről derül ki, hogy a számlájukra írhatók. Az NNI különleges ügyek osztályának helyettes vezetője, Szőke Tamás őrnagy lapunknak elmondta: mivel a támadások az ország különböző helyszínein történtek, több rendőrhatóság külön-külön nyomozott az ügyben. Végül a Heves megyeiek egy zuglói lakásba való behatolás közben, tettenéréssel kapták el a bandát 2009 áprilisában, de a vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi, mivel országos hatáskörrel rendelkezik. Az őrnagy az ügy részleteiről elmondta, R. Elemér és hat rokona egy borsodi faluból járt el fosztogatni 2008–2009-ben, főként az M3-as autópályához közeli helyekre. Eddig hét fővárosi, egy Hajdú-Bihar, egy Borsod és két Heves megyei támadás elkövetésével gyanúsítják őket, de még tizenhat, hasonló módszerrel és időpontban történt rablás körülményeit vizsgálják, amelyekben két ember meghalt.

Nem kizárt ugyanis, hogy azokat is a kegyetlen banda követte el. A cigányok módszereiről az őrnagy elmondta, az esetek egy részében lomtalanítások alkalmával figyelték ki az idős, feltehetően ékszerrel vagy készpénzzel rendelkező embereket, de volt olyan is, amikor tippadótól származó információ alapján törtek be. A tettesek késő este vagy hajnalban, husángokkal, vascsövekkel, csuklyában támadtak.

„Egyszerűen négyen-öten rátörtek a védtelen emberekre, berúgták a bejárati ajtót, elképesztő brutalitással összeverték, majd megkötözték őket, nem nézve a korukat meg azt, hogy ha akarnának, sem tudnának védekezni, hiszen kopasz, kigyúrt, erős, fiatal támadókról beszélünk” – mondta el Szőke Tamás. Hozzátette, ilyen esetben egyikük az értékek rejtekhelyét próbálta az áldozatból kiszedni, míg a többiek a lakást dúlták fel. Amikor a rablók végeztek, súlyosan vérző áldozataikat otthagyták összekötözve, volt olyan eset, amikor csak nyolc órával később találták meg őket a szomszédok” – szemléltette a cigányok kegyetlenkedéseit az őrnagy. Ebbe két idős férfi halt bele, két ember életét pedig csak a gyors orvosi segítség mentette meg. Ők maradandó sérüléseket szenvedtek: gerinc-, nyakcsigolya-, koponyatöréssel kerültek kórházba.

A rablók zsákmányának nagysága a 4,5 millió forint készpénztől az ezer forintig terjedt. „Volt, hogy csupán három kilogramm húst vittek el, mert mást nem találtak” – magyarázta az őrnagy. Az NNI több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletével, lopással és rablással gyanúsítja a héttagú rokonbandát.


MH
. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése