2010. október 23., szombat

Emlékek - A pesti srácok II.


Pongrátz  Ödön bácsi mesélte, hogyan sikerült megállítaniuk a pesti srácokkal, a világ legerősebb hadseregét!

A Corvin-köz több szempontból szerencsés bázisnak minősült, hiszen körbe magas házak környékezték, mögötte benzinkút volt, mellettük középiskolai kollégium, és laktanya…
A pesti srácok körbejárták a környező lakásokat, s mindenhonnan üvegekkel tértek vissza. Elmondták, hogy az asszonyok szó nélkül öntötték ki edényekbe, a spájzból előhozott üvegekből a befőzött paradicsomot, s már adták is át az üvegeket, hogy abból Molotov-koktélokat gyárthassanak. Szerencsére volt elég benzin hozzá… Ezeket dobálták a tankokra, illetve a menekülő orosz katonákra. Egy ágyút beállítottak a mozi elé, aminek az irányzóját egy zsinórral a mozi pénztárába behúzták, és onnan, viszonylagos fedezékből indították a lövéseket. Az ágyú újratöltéséhez 9 másodpercre volt csak szükség. Pontos, manuális jelzőrendszer működött; beállították az ágyú célzóját – a kellő irányban  és magasságban -, s amikor a tank a körúton arra a pontra ért, ahol harcképtelenné tehették, karlendítésre meghúzták a zsinórt, s az ágyú eldördült. 19 lövéssel 17 tankot tettek működésképtelenné!

Leleményességükre jellemző még, hogy a kollégiumból kihozott tányérokat, a körútra szétszórva leborították a földre, s a tankok megérkezvén látva az előttük kilőtt tankokat és a megégett katonákat, nem mertek tovább nyomulni. Meggyőződésük szerint, a tankokat a taposóaknákkal (tányérok) tették ártalmatlanná. Visszafordultak a Boráros térre – ahol az oroszok hadiszállása volt - , s azt mondták, hogy ők nem mennek oda, mert felrobbannak! Az orosz tiszt parancsmegtagadásért azonnali kivégzést helyezett kilátásba, de azt válaszolták neki, hogy inkább lőjék fejbe őket, de akkor sem mennek  be oda, hogy elevenen megégjenek!

Hát így állították meg a pesti srácokkal Corvin-közbe, a világ legnagyobb hadseregét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése