2010. május 4., kedd

Király Zoltán vehette át az Akadémiai Aranyérmet

.

.

Akadémikusok, kutatók, újságírók és a tudományos élet támogatói vehettek át díjakat az MTA Közgyűlésén Pálinkás Józseftől, az Akadémia elnökétől. Az MTA Elnöksége Akadémiai Aranyérmet, Akadémiai Díjakat, valamint Akadémiai Újságírói Díjakat, az Akadémia Vezető Kollégiuma pedig Wahrmann Mór-érmet adományozott.

.

                                    Akadémiai Aranyérem 

Akadémiai Aranyéremmel tüntette ki Király Zoltán akadémikust, a Növényvédelmi Kutatóintézet kutatóprofesszorát az MTA Elnöksége. Az Akadémiai, Állami és Nívódíjas tudós az ellenálló növények nemesítése érdekében, a növényi betegség-ellenállóság területén végzett biokémiai és élettani kutatásaiban elért sikereiért vehette át az érmet Pálinkás József elnöktől, valamint a szelekciós és biotechnológiai rezisztencia-nemesítésbe bevezetett új módszerért, amelynek során a növényi betegség-ellenállóságot az oxidatív stresszel szembeni rezisztenciára alapozta. Király Zoltán az elismerés átvételekor a fiatal kutatóknak azt ajánlotta, hogy ha alkalmazott tudományos témában tevékenykednek, ismerjék meg a gazdaság és a társadalom igényeit, de ne akarjanak megfelelni annak a parancsnak, hogy rövid időn belül kell jelentős eredményt produkálniuk. Az alapkutatást végzőknek azt javasolta, hogy merjenek csodálkozni.

.


                                             Király Zoltán

.

1 megjegyzés:

  1. Szívből gratulálok a professzorúrnak.
    Nagy sikereket ért el aminek mi emberek bizony hasznát vesszük! Szívhez szoló hogy a fiataloknak is adott útmutatót. Ő az aki a nagyok közt is ember maradt a földön!

    VálaszTörlés