2010. április 12., hétfő

Műbalhé - nagyban


Financial Times: elérheti a Fidesz a kétharmadot

Fölényesen győzött a magyar parlamenti választások első furdulójában a jobbközép Fidesz, miután a válság által megtépázott szavazók véleményt mondtak az elmúlt 8 év szocialista kormányzásáról - írja a magyar választásokról a Financial Times, amely megjegyzi: a magyar politikai rendszer drámai jobbra tolódását támasztja alá a szélsőjobboldali Jobbik eredménye, amely elegendő támogatást kapott ahhoz, hogy először bejusson a parlamentbe.

A brit üzleti napilap a hosszú sorok miatt később megjelenő részletes adatokról is megemlékezik cikkében. A Financial Times írása arra is emlékeztet, hogy Orbán Viktor a kampányban a foglalkoztatottság növelését és a versenyképesség javítását hangsúlyozta, mindeközben ugyanakkor szűk költségvetési mozgástérrel kell számoljon.

Az FT az új parlament összetételét is megemlíti: az első fordulóban nagyon sok mandátum sorsa eldőlt, a Fidesz-KDNP 206, az MSZP 28, a Jobbik 26, az LMP 5 képviselői helyet már biztosan szerzett.

A kétharmados többség elérhető közelségbe került a Fidesz számára, amely lehetőséget biztosít az új kormány számára, hogy nagy reformokat indítson el - hívja fel a figyelmet tegnap éjszakai cikkében az FT, amely hozzáteszi: az elemzők szerint a stabil Fidesz kormányzat megerősítheti az ország iránt kiépült befektetői bizalmat. A közgazdászok arra is figyelmeztetnek, hogy minimális a mozgástér a kiadási oldalon, és a pénzpiacok érzékenyen reagálnak a fegyelmezetlenségre utaló jelekre - olvasható a Financial Times cikkében.

WSJ: aggodalomra adhat okot a Jobbik 

A Wall Street Journal az Országos Választási Iroda adatainak ismertetésével kezdi a magyar választás első fordulójáról szóló cikkét. Ezek szerint a Fidesz 52.8%-os támogatottságot szerzett - írja az amerikai gazdasági napilap, amely hozzáfűzi, hogy a Jobbik és az LMP először jutott be a magyar parlamentbe.

Az amerikai gazdasági lap cikke szerint az antiszemita és cigányellenességgel jellemezhető Jobbik tekintélyes támogatottsága aggodalomra adhat okot, mert meggátolhatja a szükséges gazdasági reformokat.

A WSJ választási eredményeket összefoglaló cikke idézi korábbi írását, miszerint ha a jobbközép Fidesz megnyeri a választásokat, az új kormány pénzügyi politikája és a strukturális reformokhoz való hozzáállása kulcsfontosságú lesz a Magyarország iránti befektetői hangulat alakulásában. A lap idézi Németh Dávid, az ING budapesti elemzőjének véleményét, miszerint ha a Fidesz kétharmados többséghez jut, ez olyan aggodalmat fog kelteni, hogy a párt esetleg a demokrácia alapelvei és a szabadságjogok ellen fordulhat. Raffaella Tenconi,a Wood elemzője úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság számára a legkedvezőbb a Fidesz kényelmes, egyszerű többséggel bíró győzelmet arat. A Wood piaci szakértője szerint egy túlzottan erős mandátum túlságosan magabiztossá teheti a Fideszt, és ez aggodalomra adhat okot a piacon.

A Wall Street Journal idézi Gárgyán Eszter, a Citibank elemzőjének múlt heti előzetesét is, miszerint a legnagyobb kockázat a Jobbik meglepő szerepléséből származhat.


New York Times: a Jobbik veszélyezteti Magyarország külföldi megítélését

A New York Times is külön cikkben foglalkozik az első forduló eredményeivel. Az amerikai napilap megemlékezik arról, hogy a Fidesz nyerte a választások első fordulóját, miközben kiemeli, hogy a szélsőjobboldali párt, amelynek fekete egyenruhás katonai jellegű szervezete a náci érát idézi fel, jelentős támogatást szerzett.

A neves amerikai lap a szavazati arányok megoszlása kapcsán megjegyzi, hogy a kommunizmus magyarországi bukása óta egyetlen szélsőjobboldali párt sem kapott akkora támogatást, mint a Jobbik a választások tegnapi fordulójában (16.7%). A NYT cikke szerint a szélsőséges párt előretörése veszélyezteti Magyarország nemzetközi imázsát, egyes elemzők úgy véli, hogy alááshatja a válság sújtotta magyar gazdaság fellendülését.

A New York Times arról is ír, hogy a 32 éves Vona Gábor korábban történelem tanár volt, majd a Magyar Gárdáról szól. Az amerikai napilap elemzőket idézve úgy fogalmaz, hogy a Jobbik népszerűségének növekedése is azt támasztja alá, hogy a gazdasági válság miként fűti a kisebbségek elleni hangulatot.

Görögországhoz hasonlítja Magyarországot a Handelsblatt 

Egyelőre nem tiszta, hogy milyen gazdaságpolitikát követ majd az új kormány - írja a német Handelsblatt nevű napilap. A cikk írója a nemzeti érdekek előretörésével számol.

A válság kirobbanását követően Kelet-Európában Magyarország volt az első olyan ország, amelynek a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Unióhoz kellett fordulnia segítségért. Görögországhoz hasonlóan itt is a kormány tehető felelőssé a hiány felfutásáért - olvasható a lapban.

Orbán Viktor az eredmények ismertetését követően a változásokat hangsúlyozta, ám a pontos elképzeléseiről egyelőre viszonylag keveset tudunk. "Nincs tiszta képünk" - nyilatkozta Dirk Wölfer, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke a Handelsblattnak.

A gazdaságpolitikai változásokra elsősorban a bank- és a szolgáltató-szektornak kell felkészülnie. "Mindkét szektort magas jövedelmezőség és a külföldi tulajdon magas aránya jellemzi" - mondta Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája.

A Daily Telegraph is a Jobbikkal foglalkozik 

A szélsőjobboldali párt a második világháború óta nem szerzett ennyi parlamenti helyet, mint a mostani magyar parlamenti választásokon - tudósít a Telegraph brit napilap a vasárnapi magyar eseményekről és hozzáteszi: a választók súlyos csapást mértek a kormányzó szocialista pártra.

A Jobbik először jut be a parlamentbe, miután a szavazatok 16.71%-át nyerte el - olvasható a Telegraph cikkében, amely idézi a legnagyobb magyarországi zsidó szervezetet, miszerint ez az első alkalom a második világháború óta, hogy nyíltan antiszemita politikát folytató erő jut be a parlamentbe.

A brit napilap arra is felhívja a figyelmet, hogy a Jobbik előretörése azt követően történt, hogy Európa szerte megerősödtek a szélsőjobboldali politikai erők. Magyarország volt az első olyan uniós tagállam, amely 2008-ban külső pénzügyi mentőövre szorult - emlékeztet a lap.

A szélsőjobboldali Jobbik támogatottsága azáltal hízott, hogy kihasználta a mély gazdasági válságot, és a zsidókat és a romákat nevezték meg bűnbaknak a munkanélküliségért és a szegénységért - írja a brit napilap.

Times Online: középpontban a Jobbik áttörése 

Az antiszemita és romaellenes kijelentésekkel azonosítható szélsőjobboldali Jobbik átütő sikert ért el a tegnapi választáson, melynek következtében először került be a parlamentbe és vált a harmadik legerősebb parlamenti erővé - kezdi cikkét a Times Online.

A Times Online cikke azt írja, hogy a szélsőjobboldali párt a mély gazdasági válság ideje alatt erősödött meg, amikor az egykori éltanuló a régió sereghajtója lett.

A brit internetes újság ezt követően foglalkozik a Fidesz 52%-os győzelmével és a szocialisták 19.3%-os támogatottságával, a szocialista kormány ideje alatt emelkedett a munkanélküliség és megszorító intézkedések léptek életbe. A cikk kiemeli, hogy a - 1998 és 2002 között már kormányzó - Fidesz a kampány során azt ígérte, hogy a következő 10 évben 1 millió új munkahelyet hoz létre, megreformálja a bonyolult adórendszert, és visszaszorítja a feketegazdaságot.

A Times Online - más külföldi lapokhoz hasonlóan - szintén aláhúzza, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a Jobbik parlamenti szerepe gyengítheti a befektetői bizalmat Magyarország irányába és mélyítheti a gazdasági válságot.



portfolio.hu alapján
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése