2010. február 9., kedd

Zaklatni nem szabad


Csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlószelvényeket az áprilisi országgyűlési választáson induló pártok, illetve jelöltek, nem kérhetik a cédulákat munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedés járművein.
   
A körülbelül nyolcmillió választópolgárnak péntekig kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.
   
A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető. A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül.

Fontos szabály, hogy ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. Az országgyűlési képviselő-választáson jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött és saját kezűleg aláírt ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, vagy a jelölőszervezet képviselőjének.
   
A választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat, aki több jelöltet ajánl, vagy ugyanazt a jelöltet többször ajánlja, annak valamennyi ajánlása érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri. Ha a szelvény elvész vagy a kitöltését elrontják, újat lehet kérni a helyi jegyzőtől.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánló választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Az ajánlószelvények azért fontosak, mert területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak állítani. A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése