2010. február 6., szombat

Latin nyelven kampányol az MSZP :)



Baja és környéke fideszes országgyűlési képviselője szombati közleményében magyarázatot vár az MSZP-től és Mesterházy Attilától a Bajai Tükör című szocialista kampányújságban megjelent latin nyelvű hirdetés kapcsán, melyen a szocialista miniszterelnök fotója látható.



"Sok bajai polgár fordult hozzánk, mert nem tudják eldönteni: az MSZP hülyét akar csinálni belőlük, vagy pedig annyira lenézi őket, hogy ellenőrzés nélkül egy súlyosan nyomdahibás szóróanyagot kézbesít nekik?" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint érthető, hogy "az MSZP magyarul már nem mer magyarázkodni az elmúlt 8 évi ténykedése kapcsán, hiszen senki nem hiszi már egy szavukat sem, de ez mégis túlzás!"



A magyarországi felsőoktatásban a latin nyelvet szakos és nem szakos formában is lehet tanulni. A nem szakos latin nyelvórákon (1 vagy 2 éves kurzusok keretében) alap és középhaladó szinten lehet a nyelv alapjait elsajátítani. A szakos képzésben BA-szinten a klasszika-filológia (tkp. latin-ógörög) szak egyik nyelveként lehet a nyelvet tanulni, az MA-szinten pedig a klasszika-filológia szak egyik nyelveként, illetve önálló latin szakon lehet a mester szintre eljutni. A következő magyarországi egyetemek bölcsészkarai nyújtanak szakos (BA, MA) képzést latinból: ELTE, DE, SzTE, PTE, PPKE.



Kultúrtörténetileg legfontosabb nyelvváltozat a művelt rétegek normatív nyelve, az ún. klasszikus latin nyelv: alapvetően ez uralta a latin írásbeliséget, különösen az irodalmi alkotások (Cicero, Caesar, Vergilius, Horatius stb.) és a hivatalos dokumentumok (törvényszövegek, rendeletek, építési feliratok stb.) nyelvhasználatát.



A latin Magyarországon 1844-ig volt államnyelv. Mind a mai napig a katolikus egyház hivatalos nyelve, ezáltal a Vatikán hivatalos államnyelve is. A göröggel együtt az élőlények rendszertani elnevezésére és nemzetközi orvosi szaknyelvként is használják.



A latint jelenleg nem beszélt, un. holt nyelvnek tekintjük.




1 megjegyzés:

  1. Szeretnénk segíteni szegény Fidesz szerint megoldhatatlan problémájuk megoldásásban természetesen nem a latin meg ehhez hasonló humbukk szöveggel hanem magyarul érthetően és mindenki számára felfoghatóan kéne publikálni.Az a legnagyobb probléma, hogy nem csak az MSZP de sajnos a 8 éve a husosfazéktól kicsit távol lévő FIDESZ még nagyobb hülyét akar csinálni a bajaiakból de nem csak azokból hanem az egész országból.Ez kiderül a vezér semmitmondó évértékelőjéből. Kiváncsiságból megnéztem és ha nem néztem volna a pulpitust akár Matyi is lehetett volna:) lehet, hogy az volt csak paróka volt rajta.Konkrét dolgokat kéne mondani nem össze vissza beszélni.Sok lehetőségük volt az utolsó 4 évben gyakorolni az önkormányzatoknál megyei szinten is a hatalom gyakorlását amit természetesen Naracsics úr szerint anygi elismeréstől függetlenül végesztünk és végezni is fogunk.Ők jobban hazudnak mint az MSZP. Ne csak rágalom legyen pl. a bácsmegyei fideszes vezetésű önkormányzat áldásos munkája ami itt látható az oldalon bőven.Figyelmükbe ajánlanánk a tulérzékeny FIDESZ vezetésnek természetesen papagájuknak is aki ezek szerint nem perfekt olyan mint az enyém aki csak azt tudja szajkozni amit betanitok neki.Visszatérve a témára az egész ország érdeke nem az lenne, hogy kitudja jobban összekenni magát a husosfazék mellett hanem a bajai a bácsmegyei összeségében az egész ország érdekeit kéne képviselni.Elég szomorú, hogy a vezető ellenzéki párt fideszes elnöke senkivel nem mer kiállni szakmai vitára azt még valahogy megmagyarázzák, hogy az MSZP hazudik de igy ezt legalább letudják.Azt magyarázzák meg miért nem fogadják el a hiteles őszinte az összes problémával szembenéző vitát Bokros úrral.Tán csak nem az is hazudik? nem őszinte? Na neeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés