2009. július 22., szerda

Egy hír, két olvasat


TV2: TÉNYEK.hu július 21.  18.30 h

Petesejt-kereskedők buktak le Romániában 

Emberi petesejtekkel kereskedtek egy klinikán Romániában, Bukarestben. Három embert letartóztattak, két orvost és egy titkárnőt. Azzal vádolják őket, hogy pénzért, körülbelül néhány száz euróért szereztek donorokat a petesejtekhez, amelyeket aztán, 10-15 ezer euróért, külföldieknek ültettek be. Ezernél is több ügyfelük lehetett. 

A műtéteket egy bukaresti magánklinikán végezték. Két orvost és a titkárnőt vitték el a rendőrök, utóbbit azért, mert állítólag ő szervezte a donorokat. A véd szerint a két orvos fizetett, hogy petesejteket vegyenek romániai nőktől. Házkutatást is tartottak náluk, és több mint százezer eurót lefoglaltak.

A rendőrségen azokat a nőket is kihallgatják, akik eladták a petesejtjeiket.
„Nem tudtam, hogy ez törvénytelen, nem tudtam semmit és kellett a pénz. Nem volt munkám. Nyolcmillió régi lejt kaptam” - mondta egyikük.

Nyolcmillió régi lej valamivel több, mint 180 eurónak, nagyjából 50 ezer forintnak felel meg. Az összeg változott, volt olyan nő is, aki közel 300 eurót kapott.
„Általam ismeretlen módszerekkel győztek meg fiatal, szegény nőket az ország különböző vidékein. Olyan kezelés után vették le a petesejtjeiket, amely veszélyes volt, nemcsak az egészségükre, de az életükre is” - mondta Vladimir Belis, a román egészségbiztosítási felügyelet alelnöke.

 A klinikán 30 külföldi nőt is találtak, őket is kihallgatják. Valószínűleg nekik is petesejteket akartak beültetni. A klinika tíz éve működött, eddig körülbelül 1200 ügyfelük lehetett.

___________________________________________________________________

Eredeti hír: Bucharest Herald.com ; manna.ro (magyar nyelven)

Izraeli petesejt-kereskedőket fogtak el

Két izraeli és egy román állampolgárt tartóztatott le a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya hétfőn. Az illetőket petesejt-kereskedelem vádjával tartják fogva, amelyet a feltételezések szerint egy bukaresti magánklinikán végeztek. A letartóztatottakon kívül még 22 személy ellen folyik vizsgálat, akik feltételezhetően ugyanannak a bűnszövetkezetnek a tagjai. Eredetileg 30 izraeli állampolgárt vettek őrizetbe, őket kaució ellenében szabadlábra helyezték.
A DIICOT szóvivője közölte, hogy a csoport külföldi párok számára közvetített petesejteket, amelyeket 18-30 éves romániai nőktől vettek le, mintegy 800-1000 lejért. Az ügyészség 24 órás elfogatóparancsot adott ki a Sabyc klinika orvosi vezetője, az ő fia (mindketten izraeli állampolgárok) és a klinika egyik alkalmazottja ellen.
A román orvosi kamara szintén vizsgálatot indít az ott dolgozó orvosok ellen, akiktől megvonhatják praktizálási engedélyüket is. A kamara elnöke, Vasile Astărăstoase szerint tettük az orvosi etika alapelveibe ütközik.
A Román Televízió hírei szerint a klinikán 1999 óta 1200 mesterséges megtermékenyítést végeztek el, noha nem rendelkeztek engedéllyel a beavatkozás végzésére. A páciensek főként izraeli, olasz és brit állampolgárok voltak. Izraeliek állítólag azért szerepeltek igen nagy számban a beteglistán, mert egy ottani törvény tiltja a petesejt pénzért vagy ingyen való átadását, ezért az izraeli nők gyakran fordulnak román, ciprusi, ukrán vagy spanyol klinikákhoz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Élvezte, amit csinált Yair Miron, a petesejt-kereskedelmi bűnügy elsőrendű gyanúsítottja. A megtermékenyítési klinika 95 százalékos tulajdonosa Hi5 profiljából kiderül, rajong a szép nők, a drága kocsik és a gyors motorok iránt. A profilján azt is leírja, hogy perverz örömet okoz neki, ha rosszat tehet.

A 27 éves fiatalember azonban most egy ideig pénz nélkül marad: a szervezett bűnözés elleni ügyészség zárolta az összes gyanúsított bankszámláit. A Sabyc klinikát is bezárták a kérdéses embriókkal, petesejtekkel és spermabankkal együtt. Ez orvosi problémát vet fel, mert ezek közül van, amelyik csupán néhány napig marad életképes, ezek megőrzésére keresik a megoldást.


Érdekelne, hogy az eredeti beszámolóhoz képest a TV2 milyen kritériumok mentén vágta meg az anyagot!?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése