2009. május 26., kedd

Századvég-Forsense: Erős jobboldal

 71 százalékon a Fidesz és 5 százalék felett a Jobbik

A Fidesz támogatottsága 71, míg a szocialistáké 17 százalék a biztos szavazók között – derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb felméréséből. Az SZDSZ és az MDF egyre távolabb kerül az ötszázalékos bejutási küszöbtől. A választók 62 százalékának negatív véleménye van a Bajnai-kormányról. Az intézet felméréséből kiderül: az emberek többsége Orbán Viktort alkalmasabbnak tartja miniszterelnöknek Bajnainál.

Az általános közhangulat hónapok óta mélyponton van, de ez nem jár együtt a szavazói hajlandóság csökkenésével. Az elmúlt hónaphoz viszonyítva gyakorlatilag nem változott a biztos szavazók aránya, a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének, akkor biztosan elmenne szavazni. A pártpreferenciákra ugyanakkor már nem áll a változatlanság. Az MSZP támogatóinak aránya 10 százalékra süllyedt, ami csak az idei év során a korábbi szavazók egyharmadának elfordulását jelenti. Ezzel párhuzamosan a Fidesz támogatottsága az év eleji szint másfélszeresére emelkedett, és a májusban mért 35 százalékos eredménnyel kitörni látszik a korábbi szűk, 25-30 százalék közötti támogatottsági sávból. A két nagy párt közti különbség növekedésében bizonyosan szerepet játszik a pécsi polgármester-választás végeredménye is, kérdés ugyanakkor, hogy esetleges hasonló mértékű Fidesz-győzelem az EP-választáson képes-e megszilárdítani ezt a mértékű különbséget a két tábor mérete között.

Egyre többen szavaznának, növekszik a Fidesz és a Jobbik előnye

A kis pártok közül stabilizálni látszik harmadik helyét a Jobbik 3 százalék, míg a két parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 2 százalék, az SZDSZ-é pedig csupán 1 százalék a teljes választókorú lakosság körében. Összességében növekedett a biztos szavazó pártválasztók aránya, az elmúlt hónapok során most először lépte át a 40 százalékos küszöböt (41 százalék). Ezen a körön belül is hasonlóan szembetűnő a két nagy párt közti különbség növekedése az év eleje óta. A Fideszre 71 százalékuk szavazna most vasárnap, az MSZP-re pedig 17 százalék. Rajtuk kívül csak a Jobbik támogatottsága haladja meg májusban a parlamenti küszöbértéket, a voksok 6 százalékával, míg az MDF 2, az SZDSZ pedig 1 százalékon áll a biztos szavazó párválasztók körében.

A bizonytalanoknak sem tetszik Bajnai működése

Valamivel jobb az új miniszterelnök által vezetett kormány eddigi munkájának megítélése, mint amilyen a Gyurcsány-kormányé volt távozásakor, de ezzel együtt is a többség (62 százalék) inkább negatív véleményt alkot. Noha saját pártja szavazóinak többsége kiáll a Bajnai-kormány tevékenysége mellett, ugyanakkor a Fidesz-táboron kívül a pártválasztásukban bizonytalanok többsége is inkább negatív képet alkot a Bajnai-kormány munkájáról. Az ellenzék teljesítményével kapcsolatosan továbbra is megfigyelhető egy jelentősnek mondható elégedetlenség-potenciál a Fidesz-táboron belül. A májusi felmérésben a Fidesz szavazóinak egyharmada értékelte inkább vagy teljes mértékben negatívan az ellenzék munkáját.

Előre hozott választás: 57:32

A megkérdezettek többsége (57 százalék) támogatja az előre hozott választások gondolatát, míg a jelenlegi kormány hatalmon maradását csak 32 százalék látja a jobbik megoldásnak, 11 százalék pedig nem tudott véleményt nyilvánítani eben a kérdésben. A kormányváltó hangulat érzékelése is meglehetősen egyöntetű. A kérdezettek 61 százaléka tapasztalta úgy, hogy a szűkebb környezetükben azok vannak többségben (+2 százalékpont április óta), akik előre hozott választásokat akarnak, míg a kormány hatalmon maradását támogató hangulatot csak 17 százalék észlelt (-4 százalékpont). A különböző választói csoportok közül egyedül az MSZP-sek közt vannak többen azok, akik kormánymegtartó hangulatot érzékelnek – de az ő esetükben is csak relatív többségről beszélhetünk (44 százalék).

Orbán jóval alkalmasabb, mint Bajnai

Az ismertség növekedésével párhuzamosan növekedett azok aránya, akik alkalmasnak tartják Bajnai Gordont a miniszterelnöki poszt betöltésére (36 százalék, +8 százalékpont), de ezzel együtt is azok vannak többen, akik szerint inkább alkalmatlan Bajnai a kormányfői posztra (43 százalék). Orbán Viktorral szembeállítva Bajnai Gordont, az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz elnökének támogatottsága (47 százalék) több mint kétszerese a miniszterelnökének (22 százalék), és a különbség jelentős mértékben (11 százalékponttal) nőtt a múlt hónaphoz képest.

(Forrás: HírTV)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése